Bujinkan Ninjutsu

Altijd al willen weten wat Ninjutsu is en hoe je dat traint? Meld je dan aan voor een proefles!

Ninjutsu is een oude krijgskunst dat in de middeleeuwen is ontwikkeld in Japan. Ninjutsu betekent letterlijk de kunst van het verbergen, wat terug is te vinden in de fysieke en mentale technieken die geleerd worden tijdens de training. Ninjutsu is een compleet systeem dat zich bezighoudt met de fysieke, mentale en spirituele aspecten van de ontwikkeling van studenten en omvat technieken aan grepen, klemmen, stoten, trappen, worpen, wapentechniek en fysieke en mentale manipulatie.

Bujinkan logo

bujinkan

Bujinkan ninjutsu is de verzameling van alle 9 scholen van ninjutsu en is opgericht door Dr. Hatsumi Masaaki, de huidige Soke (grootmeester) van alle scholen. De Bujinkan is opgericht om door middel van één leersysteem alle stijlen van het ninjutsu te waarborgen. 

Bujinkan ninjutsu geeft de ruimte om op een vrije manier zonder inspanning en met heldere geest technieken te leren ontwikkelen. Dit maakt dat er geen sprake is van competitie en overlevingsdrang maar sprake van respect en vreedzaamheid. Hierdoor is deze martial art niet bedoeld om als sportcompetitie te dienen en zijn er dus geen wedstrijden, toernooien of kampioenschappen.

Hatsumi-Masaaki

De 9 scholen van ninjutsu

  • Togakure Ryu
  • Gyokko Ryu
  • Kukishinden Ryu
  • Koto Ryu
  • Shinden Fudo Ryu
  • Takagi Yoshin Ryu
  • Gikan Ryu
  • Gyokushin Ryu
  • Kumogakure Ryu

Tezamen vormen deze stijlen Bujinkan Budo Taijutsu waarbij de principes liggen op fysieke en mentale balans, stabiliteit, flexibiliteit en natuurlijke vormen van bewegen. Het is een complete hedendaagse vorm van ninjutsu waarbij technieken een basis vormen voor elke situatie: gewapend, ongewapend, en beperkingen.

Eind 2019 heeft Dr. Hatsumi Masaaki vanwege zijn hoge leeftijd zijn Soke schappen van alle 9 scholen overgedragen aan meerdere opvolgers. Hiervoor zijn de volgende personen Soke geworden per school:

Togakure Ryu – Tsutsui Takumi
Gyokko Ryu – Ishizuka Tetsuji
Kukishinden Ryu – Shiraishi Isamu 
Koto Ryu – Noguchi Yukio
Shinden Fudo Ryu – Nagato Toshirō
Takagi Yoshin Ryu – Sakasai Norio
Gikan Ryu – Sakasai Norio
Gyokushin Ryu – Kan Jun’ichi
Kumogakure Ryu – Furuta Kōji

Graduatie en rangen

De Bujinkan heeft zijn eigen banden systeem waarin de volgorde van graden, rangen en titels staan opgenomen. Deze verschilt in een aantal opzichten van de meeste gradensystemen van de meeste Japanse vechsporten:

  • er zijn 15 dangraden, de 10de Dan kent 6 levels
  • de enige gekleurde band voor de Kyu graden is groen
  • er zijn geen examens voor het behalen van graden, behalve de Godan, 5de dan

In de Bujinkan zijn er een aantal titels die een student kan ontvangen:

  • vanaf 5de Dan – Shidoshi
  • vanaf 10de Dan – Shihan
  • vanaf 15de Dan – Dai Shihan
bujinkan graden

Geschiedenis van ninjutsu

Ninjutsu is een Japanse vechtkunst dat is ontstaan in het feodale Japan. In de regio’s van Iga en Koga zijn de landarbeiders als jagers bekend geraakt met gevechtstechnieken die zij leerden van afvallige Samourai om bestand te zijn tegen het oorlogsgeweld. Hun kennis van ontsnappingen, camouflagetechniek en gifmengen van hun jachttechnieken leerden zij ook gebruiken in hun verdediging tijdens oorlogsvoering. 

De ninja gaat dus verder dan alleen fysieke krijgskunst. Hierdoor konden zij ongemerkt vijandelijk gebied betreden zonder op te vallen en snel en effectief vijanden uitschakelen. Hierdoor ontwikkelde zij meer kennis en kunde in o.a. sabotage, infiltratie, bedrog, medicijnen en klimtechnieken. Dit maakte de ninja de ideale sluipmoordenaar en spion.

Hierbij leerden de ninja’s zich verder te ontwikkelen door elke taal en dialect te spreken, sociale vaardigheden en gedrag aanpassen naar elke situatie en culturele verschillen, en zijn ze geleerd en geletterd in vele onderwerpen. Zodoende zijn de ninja’s traditioneel meester in het onzichtbaar zijn en niet opvallen onder de mensen waar ze zich bevinden.

De manier van de ninja werd uiteindelijk als oneervol beschouwd vooral omdat zij ingehuurd werden om te infiltreren en moorden in opdracht. De kunst begon uiteindelijk te verdwijnen in de 19de eeuw maar werd nog altijd in het geheim beoefend binnen traditionele ninjutsu families.